Κώστας Καρυωτάκης ΕΡΤ, 2009



Δραματική σειρά εποχής με θέμα τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (Δημοσθένης Παπαδόπουλος) και τη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (Μαρία Κίτσου).

via: Asmodeus

Δημιουργός της σειράς, είναι ο Τάσος Ψαρράς, ο οποίος υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και τη σκηνοθετική επιμέλεια της σειράς. Σημειωτέον, πριν να αρχίσει την παραγωγή του σίριαλ -για την οποία εργαζόταν επί τέσσερα χρόνια- είχε ήδη ολοκληρώσει δύο ντοκιμαντέρ για τους δύο ποιητές, η έρευνα των οποίων κράτησε εννέα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο ο Τάσος Ψαρράς ερεύνησε τις συνθήκες που οδήγησαν τον Καρυωτάκη (1896 – 1928) στην αυτοκτονία. Γι’ αυτό το λόγο άνοιξε για πρώτη φορά αρχεία, όπως το φάκελο του ποιητή στο υπουργείο Εσωτερικών και το στρατολογικό φάκελό του, η μελέτη των οποίων ανατρέπει ορισμένες από τις μέχρι τώρα βεβαιότητες που υπήρχαν για τον ποιητή. Ο Καρυωτάκης δεν ήταν ο πεισιθάνατος ποιητής, ο καταθλιπτικός, ο απαισιόδοξος, ο μόνιμα λυπημένος. Ήταν ένας πρόσχαρος άνθρωπος, γεμάτος ζωντάνια και χιούμορ, με κοινωνική συνείδηση, συνδικαλιστής και πολιτικός σχολιαστής της εποχής του, όπως προκύπτει μέσα από την ίδια την ποίησή του. Ομοίως η Μαρία Πολυδούρη δεν ήταν απλώς η φίλη, η σύντροφος του Καρυωτάκη. Ήταν μία σημαντική προσωπικότητα, μία αγωνίστρια για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, μία εξαιρετική λυρική ποιήτρια. Αυτές οι δύο προσωπικότητες θα βρεθούν στη νομαρχία Αττικοβοιωτίας και θα συμπορευτούν παράλληλα, καθώς κλυδωνίζεται το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας και τελικά καταρρέει…
Τα καφενεία και οι κοινωνικές συναναστροφές στον κήπο του Ζαππείου είναι ο περιβάλλων χώρος της σειράς, που θα ολοκληρωθεί σε 20 45λεπτα επεισόδια. Αθήνα, Καλαμάτα, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Σύρος, Πάτρα, Πρέβεζα αλλά και Παρίσι, Βουκουρέστι είναι οι πόλεις στις οποίες αναπτύσσεται η δραματουργία. Συμμετέχουν 200 ηθοποιοί (μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Αρμένης, Ηλίας Λογοθέτης, Αντώνης Αντωνίου, Άλκης Παναγιωτίδης, Μαίρη Ιγγλέση, Υβόνη Μαλτέζου, Κόρα Καρβούνη, Στεφανία Γουλιώτη) και 3.000 κομπάρσοι, ενώ το κλίμα της εποχής αποδίδεται πιστά με τη χρήση 2.500 κοστουμιών και 22.000 φροντιστηριακών αντικειμένων.
Φωφώ Μπόνιου

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: